04 November 2015

How to organise your life with 3 kids? [Elu kolmega]

This fall, when school started, The CHAOS came along the way. This year all of the children started kindergarden and school, and I was full-time job. In the evenings, started the real chaos - nothing was done right time, even not talking about cleaning the room or feeding the pet on time.

So we needed to figure out, how to plan our daily life, way that everyone is happy, all needed things are done and have plenty time for hobbies and family time.

So my husband suggested to do a week-schedule for each one of us. This plan is not for must-be, more like suggested schedule, how to plan our activites.

Me, as a creative person in our family, got the job to do the schedule.
It took me almost 4 hours to create it and discuss with each one. Here it is.
Each person have it's one coulour, so kids who does not read, can regonize their character.

We made it the end of September, so we have practised it a little bit more than a month.
And I can say that it WORKS, really works. Kids know what we expect from them and they know when is play-time and family-time. 



Sel sügisel kui algas kool, siis koos sellega tuli meie elamisse ka KAOS. Kuna sel sügisel kõik alustasid, kas lasteaias või koolis ja mina täiskohaga töötamist, siis õhtuti just oligi kaos - ükski tegevus ei olnud õigeaegselt tehtud, rääkimata tubade koristusest või lemmikloomade söötmisest.

Niisiis olime olukorras, kus vajasime lahendust selle reguleerimiseks, nii, et kõik on rahul ja õnnelikud, see juures kodused tööd oleksid tehtud ja jääks aega hobideks ja pere ühiseks ajaks.

Niisiis mõtles abikaasa välja, et peaksime tegema ühise ajakava. See plaan ei ole range kord, vaid pigem selline soovituslik ajakava, mida järgida, sest elus on ikka päevi ja olukordi, kus peame olema paindlikud. Nii oleme ka lastele selgeks teinud, et näpuga järge ei pea, aga õhtuks peavad asjad tehtud olema.

Mina, kui pere loominguline isik, sain selle ülesande enda kanda. Ajaliselt võttis see aega umbes 4 tundi, et kõigi vajadused kirja panna. Igal ühel on oma värviga karakter, et need kes lugeda ei oska, saaksid ka aru, mida neilt oodatakse.

Selle plaani me koostasime septembris, seega oleme selle järgi toiminud veidi rohkem kui kuu. Ja võin julgelt öelda, et see toimib, tõsiselt toimib - lapsed teavad, mida neilt oodatakse ning millal on nende mänguaeg ja pereaeg. 

2 comments:

Cordelia said...

Selline tabel peaks toimima küll, andes lapsele kindla ettekujutuse päevastest tegevustest. Minu lapsed on nüüd kõik koolilapsed ja näiteks kindlat igapäevast aega koristamiseks pole vaja määrata, sest nad ei mängi enam otseselt mänguasjadega ja suurt segadust enam ei teki. Kooliasjade eest suudavad nad päris hästi ise vastutada. Õhtune magamamineku aeg on kl.22-22.30 ja kui nad kauemaks üles jäävad, siis on neil hommikul raske ärgata. Üldiselt on nad sellest juba ise aru saanud. Nii et aja jooksul läheb lastega kõik ainult kergemaks ja algusest peale õige päevaplaani kujundamine kiirendab seda kindlasti.

Kaie Pranno said...

Jah, olen täiesti nõus. Kuna meie otsene korralduslik elu muutus (enne olin ju Liisiga kodune), siis uus korraldus lõi kõikidel tavapärase rutiini sassi.
Just ükspäev arutasime, et antud kava on muutunud juba nii loomulikuks, et üsna tihti tuleb päevi, kui seda kava otseselt näpuga järge ei aja.
Meie pere puhul siis toimis olukorra visualiseerimine väga hästi ja olen täiesti nõus, et juba suuremate lastega läheb ka kergemaks :)