12 June 2009

21.sünnipäev



Suured hitiks sügisesel õuna-kõrghooaja muutus õuna-rull. Jube hea oli, nii, et ootame uut sügist.
Sünnipäevaks sai veel tehtud šokolaadiruudukesi.

Õunarulli retsept on muidu pärit toidutarest, aga ise veidi kohandasi seda :)

Tainas:
5dl piima
42g presspärmi
1 tl soola
2dll suhkrut
1tl vanillsuhkrut
2tl kardemoni
16dl jahu
100g pehmet võid

Puru:
2,5dl jahu
1dl fariinsuhkrut
1tl jahvatatud kaneeli
0,5tl soola
100g hakitud sarapuu pähkleid
100g võid

õunatäidis:
10 või rohkem hapukat õuna
50g võid
1,5dl fariinsuhkrut
1tl kaneeli

Määrimiseks 1 muna

Valmistamine:
Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.
Seejärel koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja jahuta.
Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.
Sõtku tainas alla ja vala kergelt jahuga üle puistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. Jahuta ja serveeri.

Sain sellest kogusest 2 keskmist kringlipärga või siis ühe hiiglama suure :)
Head isu!

1 comment:

Anonymous said...

Isuäratavad küpsetised :P
Kas sa jagaks õunarulli retsepti?
Kristiinadinks